Tegnap volt a Nagy Ónoseső első évfordulója, legalábbis a Facebook szerint tavaly december 2-án posztoltam a fenti képet.
Biztos emlékeztek rá, Pest környékén egy-két nap alatt nagyon sok, több tíz milliméter csapadék esett, sokfelé ónos eső formájában, ennek következtében szokatlanul vastag jégréteg keletkezett mindenen, amin ilyenkor jégréteg szokott keletkezni. Mi 270 méterrel lakunk a tengerszint felett, nálunk két éjszakai ónoseső egy sima - óntalan - esős napot fogott közre, így a vadcitromfán keletkezett látványos jégcsapokon, és a kapura rálógó, azt használhatatlanná tévő fenyőágakon kívül annyi érdemleges történt, hogy a Krk szigetről származó ciprusfa igencsak megdőlt, azóta is karókkal van kitámasztva (szerencsére nem pusztult ki.) Bár a mi környékünkön is lehetett hallani innen-onnan a letörő faagáak reccsenését, a kicsit magasabban fekvő részeken sokkal rosszabbul jártak: ott nappal is ónos eső hullott, így még kövérebb jég keletkezett a faágakon, a vastag ágak törtek, mint a ropi. A hegységekben keletkezett károk közismertek, de például Mogyoród környékén a 3-as utat szegélyező fák is jócskán potyogtatták ágaikat, ebből az irányból megközelíthetetlenné téve Gödöllőt (és Mogyoródot).
Úgy tűnt, a hó jelenlétére számító örökzöldek simán kibírják a nagy ónos esőt is. A mediterrán vidékek szimbolikus növénye, a megtestesült Toszkana, a karcsú európai ciprus (Cupressus sempervirens) nem ilyen, kész csoda, hogy 12 éve él a kertünkben (igaz, annak a legvédettebb részén). A Kína északi részéből, Koreából származó, teljesen télálló, mínusz huszakat is simán túlélő vadcitrom (Poncirus trifoliata), sok más wannabe magyar névű növénnyel (például a zsidócseresznyével, vagy a narancseperrel) szemben, amelyeknek semmi közük a névadó gyümölcsökhöz, tényleg a citrusfélék rokona. Termése ugyan pici, sárga, nemcsak savanyú, keserű is, de illatosítónak elmegy. Az angolok narancsnak (trifoliate orange) hívják, találni is lekvárreceptet az interneten, amely szerint többszöri főzéssel a keserű íz nagy részét eltávolítva, lekvár is főzhető belőle, de az igazi keserűnarancs-lekvár mégiscsak igazi keserűnarancsból (bigarádia, avagy Seville orange) készül. A vadcitrom a citrusfélékkel szemben nem örökzöld, de törzse - méretes tüskéivel együtt - télen is zöld marad, fehér virágai szépek és illatosa. Annyira rokona a citrusoknak, hogy hűvösebb termőtájakon (értsd: északabbra fekvő mediterrán vidékek) azok alanyául használják.
A kert félreeső részére érdemes ültetni, mert hatalmas tövisei - amikor épp nem fedi őket jótékony ónréteg - könnyen az ügyeletre juttatják az embert.